drożdże świeże 10 dag, mleko ciepłe 1,1/4 szklanki, cukier 1 szklanka, mąka tortowa 70 dag, jajka 4 sztuki, sól - szczypta, margaryna 10 dag, aromat waniliowy 1 łyżeczka, twaróg 35 dag, rodzynki 5 dag, aronia 300 ml/słoik, mąka ziemniaczana 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba
w misie robota drożdże wymieszać z 1/4 szklanki letniego mleka, ze szklanki łyżką cukru i mąki, zostawić na 30 minut do rośnięcia, do pracujących drożdży wsypać mąkę przesianą, resztę cukru, sól, wlać letnie mleko i hakiem robota wyrabiać ciasto z 3 minuty
wlać stopioną i letnią margarynę, aromat waniliowy i ciasto wyrabiać z 8 minut
ciasto posypać ciut mąką, nakryć misę talerzem i zostawić do wyrośnięcia do 1,5 godziny, wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką

ciasto rozwałkować na ok 2 cm placek, nałożyć nadzienie i zwinąć jak na roladę
blacha z papierem do pieczenia, ciasto dać na blachę, ostrym nożem ponakłuwać dla ujścia pary z nadzienia, mlekiem posmarować wierzch, piec z 45-55 minut w nagrzanym na 180 C piekarniku, grzanie góra/dół, ciasto dobrze wystudzić, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać cukrem pudrem - drożdżowe ciasto smakuje do kawy, herbaty, mleka.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz