Składniki:
filety śledziowe 1,5 kg,
    
    mąka pszenna - ile potrzeba,
   
    kucharek 1 łyżka,
 
    pieprz cytrynowy 1 łyżka,
    
    olej rzepakowy - ile potrzeba,
    
    olej rzepakowy 5 łyżek,
   
    cebula 4 sztuki,
    
    włoszczyzna 1/2 pęczka,
   
    ząbki czosnku 3 sztuki,
    
    cukier 2 łyżki,
    
    kucharek 2 łyżeczki,
  
    pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki,
   
    ocet winny 1 łyżka,
   
    sok pomidorowy 1 litr,
   
    woda 4 szklanki 
kupiłam u rybaków śledzie świeże bez głów tzw. tuszki, sama je wyfiletowałam i dobrze opłukałam
filety posypać kucharkiem, pieprzem cytrynowym i odstawić na godzinę do lodówki, do worka wsypać mąkę i wkładać filety do obtaczania-z worka nic się nie sypie naokoło
na bardzo gorącym oleju smażyć filety z każdej strony na rumiano, odkładać do miski
obraną włoszczyznę w pojemniku rozdrabniacza rozdrobnić
na oleju usmażyć cebulę, pod koniec dać wyciśnięty czosnek
do cebuli dać włoszczyznę z rozdrabniacza, wlać sok pomidorowy (użyłam swój domowy), podsmażać z 5 minut co jakiś czas mieszając, dodać cukier, ocet, pieprz, kucharka, wlać wodę i gotować z 10 minut na średnim ogniu
gorący sos wlać do miski z filetami i zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia - pysznie aromatyczne śledzie w sosie smakują do bułki z masłem lub ciemnym pieczywem...........SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz