Składniki:
kalafior zielony 1 większy,
woda - ile potrzeba,
sól morska - ile potrzeba,
tarta bułka 1 kubek,
masło 15 dag,
papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki
zielony kalafior romanesco ma większą kruchość i delikatniejszy, bardziej kremowy smak od kalafiora popularnego białego = kalafior opłukać, odciąć zbędną część głąba, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wsypać soli morskiej do smaku
ugotowany kalafior odlać na durszlak aby dobrze woda z niego odciekła
z bułek graham robię domową tartą bułkę - na suchą rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą z papryką ostrą (tak podprażona bułka zabierze mniej masła i będzie bardziej chrupiąca), mieszać z 1,5-2 minuty, jak zacznie się rumienić dodać masło i mieszać do stopienia się masła
po całym kalafiorze polać bułką - taki kalafior lubię też na zimno do podjadania.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz