Składniki:
jajka 6 sztuk,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
mąka ziemniaczana 3/4 szklanki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
majonez 300 ml,
żurawina suszona 1 szklanka,
polewa czekoladowa - w opisie,
kolorowa posypka - ile potrzeba
jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości z 4 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, dodać majonez i mikserem połączyć składniki
wsypać żurawinę suszoną, jeśli jest zbyt sucha to wcześniej zalać wrzącą wodą na 2 minuty i na sitku odsączyć, moja była miękka, mikserem połączyć składniki
forma silikonowa z kominkiem 24 cm, do formy dać całe ciasto, piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec z 50-55 minut, do suchego patyczka, wystudzoną babkę przełożyć z formy do góry dnem na talerz
w kąpieli wodnej 1 łyżkę śmietany gęstej, 1 polewę czekoladową toffi (wyjąć z opakowania) roztopić mieszając, ciepłą polewą polać wierzch babki, posypać posypką, zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia polewy - babka jest bardzo smaczna, delikatna, aromatyczna...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz