Składniki:
jajka 5 sztuk "L",
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy,
twaróg 1 kg/wiaderko,
budyń waniliowy 1 opakowanie,
kasza manna 2 łyżki/błskawiczna,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
czereśnie 1/2 kg/jasne,
herbatniki 200 gram,
lukier biały - w opisie
żółtka oddzielić od białek, z białek ubić sztywną pianę, do miski z żółtkami wsypać cukier wanilinowy, cukier i mikserem utrzeć do białości z 3-4 minuty na dużych obrotach
do masy dodać ser z wiaderka, wsypac budyń, kaszkę manną błyskawiczną, wlać olej i mikserem połączyć krótko składnik
wypestkowane jasne czereśnie wsypać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę
dodać ubitą piane i łyżką delikatnie wmieszać w masę, nie za długo aby nie napowietrzyć masy
forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, w blaszce poukładać herbatniki, wlać masę serową z czereśniami, wygładzić wierzch
pozostałe herbatniki rozkruszać palcami nad sernikiem, delikatnie dłonią docisnąć do sernika, piekarnik elektryczny nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu w 160 C 10 minut, sernik wystudzony schować do lodówki na kilka godzin
z cukru pudru, soku z cytryny przygotować nie za gęsty lukier, można dać ciut wody i polać wierzch sernika - sernik jest obłędnie pyszny, wilgotny, delikatny, kruszonka z herbatników smaczna i warto upiec ten sernik z czereśniami...............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz