Składniki:
woda 2 litry,
zielony groszek 1 kg/w łupinkach,
masło 2 łyżki,
czosnek granulowany 1/2 łyżeczki,
pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki,
śmietana gęsta - ile potrzeba,
koperek 1/2 pęczka,
grzanki - ile potrzeba
świeży zielony groszek wyłuskać z łupinek, opłukać, zalać w garnku wodą, zagotować, zebrać pianę łyżką
dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku
dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito
grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut
zupę podać ze śmietaną i grzankami - zupa smakuje na ciepło ale też i na zimno jest dobra...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz