Składniki:
golonka wieprzowa 80 dag,
biodrówka 80 dag,
włoszczyzna 1/2 pęczka,
kucharek 2 łyżeczki,
ziele angielskie 3 sztuki,
liście laurowe 2 sztuki,
pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
woda 2 litry
golonkę zalać wodą, zebrać szumy i gotować z 1 godzinę na niedużym ogniu, następnie dodać biodrówkę, ziele angielskie, liście laurowe, włoszczyznę, kucharka, pieprz i gotować do miękkości mięsa na niedużym ogniu
wystudzone mięso pokroić drobno do miski, włoszczyznę drobno pokroić, zalać wywarem przelanym przez drobne sitko, wymieszać
wywar nałożyć do szklanek, schować do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc
galaretkę podać z cytryną, octem....................SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Czy dodaje się do tego żelatynę to znaczy do golonki i biodrowki
Z golonki jest naturalna żelatyna, nie dodaje się innej, 😙
Prześlij komentarz