jajka 4 sztuki, cukier drobny 1 szklanka, aromat pomarańczowy 4 krople, ziemniaki ugotowane 25 dag, masło miękkie 2 łyżki, twaróg zmielony 80 dag
CIASTO NA SPÓD: jajka 1 sztuka, masło miękkie 10 dag, olej rzepakowy 1/4 szklanki, cukier 1/2 szklanki, mąka pszenna 15 dag, mąka krupczatka 10 dag, proszek do pieczenia - szczypta
ciasto na spód mikserem wyrobić na drobną kruszonkę, blacha 25x30, wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto wsypać do blaszki, dłonią je przyklepać
żółtka, cukier, aromat pomarańczowy w misie robota utrzeć na puszystą masę
dzień wcześniej ugotowane ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę i wsypać do masy - ucierać z 3 minuty
dodać miękkie masło, twaróg z wiaderka - nie ucierać zbyt długo by nie potrzebnie nie napowietrzać masy serowej
z białek ubić pianę na sztywno, dodać do masy i łyżką delikatnie wmieszać w masę
piekarnik nagrzany 190C, grzanie góra/dół, 2 poziom, piec około 60 minut, po upieczeniu zostawić przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut, blaszkę zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia
sernik jest delikatny, wilgotny i bardzo smaczny....................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz