Składniki:
drożdże suche 7 gram/opakowanie,
mąka żytnia 1 szklanka,
mąka chlebowa 50 dag,
olej 1 łyżka,
sól 1,5 łyżeczki,
woda letnia 270 ml,
siemię lniane 2 łyżki
drożdże suche w misie robota wymieszać z letnią wodą i na 5 minut zostawić
wsypać obie mąki, sól, olej, siemię lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut
zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować
na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośnięcia na 30 minut
piekarnik nagrzać do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą i włożyć do piekarnika
po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce
chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz