Składniki:
mleko ciepłe 250 ml,
masło stopione 30 gram,
jajka 1 sztuka,
cukier 60 gram,
sól - szczypta,
mąka pszenna 400 gram,
drożdże suche 7 gram/opakowanie,
jajko 1 sztuka do posmarowania
przepis jest ze strony
"Sekretna Księga Przepisów Kenwooda"kliknij i zobacz - letnie mleko, ostudzone stopione masło, cukier, sól w robocie z 2 minuty rózgą spienić
dodać przesianą mąkę, drożdże suche i hakiem wyrabiać z 6-8 minut - ciasto w misie robota nakryć ściereczką i do wyrośnięcia na 1 godzinę
ze 4 razy ciasto przemieszać hakiem - odgazować, wyjąć na blat
uformować 12 bułek i kłaść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem - można posypać np. siemieniem lnianym lub czym się lubi - zostawić przykryte na 20 minut do podrośnięcia
piekarnik nagrzać do 190 C, pieczenie góra/dół - blachę postawić na 2 poziom i piec około 20 minut na złoty kolor
smaczne, domowe, łatwe bułki.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz