Składniki:
jajka 4 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
cytryna 1 duża,
twaróg zmielony 1 kg/wiaderko,
budyń śmietankowy 1 sztuka
CIASTO KRUCHE:
jajka 1 sztuka,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 1/2 szklanki,
mąka tortowa 25 dag,
proszek do pieczenia - szczypta
ze składników na ciasto kruche w robocie wyrobić ciasto /palma miękka/ na, dno tortownicy 24 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem lekko je przyklepać do blaszki
całe jajka w misie robota ubić z cukrem na kogel-mogel
dodać ser bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, ze sparzonej cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do sera i wymieszać z 1 minutę
ser wylać na ciasto i piec w 200C około 50 minut, zostawić najlepiej na całą noc do wystudzenia
sernik jest aromatycznie cytrynowy, delikatny.................SMACZNEGOO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz