Składniki:
jajka 2 sztuki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 3/4 szklanki,
mąka pszenna 2 szklanki,
sól - szczypta,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
gruszki 5 średnie,
jabłka 5 średnie,
cukier 1 łyżka,
przyprawa do piernika 2 łyżeczki,
budyń śmietankowy 1 sztuka,
cukier puder - ile potrzeba
jajka, miękka palma, cukier, proszek do pieczenia, mąka, sól w robocie utrzeć na sypką kruszonkę
tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem, do blaszki dać 3/4 ciasta i przyklepać do dna
ze skórką gruszki, jabłka pokroić w kostki, wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika, budyniem i wszystko wyłożyć na ciasto w blaszce
resztę ciasta rozsypać na owocach jako kruszonkę
piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki jak wystygnie - ciasto posypać pudrem cukrem i można ze smakiem zajadać.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz