Składniki:
jajka 3 sztuki,
cukier 3/4 szklanki,
masło lub margaryna 1/2 kostki,
mąka tortowa 1,3/4 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
herbata zielona 1/2 szklanki,
konfitura z borówki 250 ml,
serek homogenizowany 180 ml,
śmietana 30 % 1 szklanka,
galaretka wiśniowa 1 opakowanie
jajka, miękka palma, cukier mikserem utrzeć do spienienia, w masie będą grudki palmy ale to ma tak być
wsypać przesianą mąkę tortową z proszkiem i i utrzeć na gęste ciasto
dodać z 3/4 zawartości konfitury do ciasta i zmiksować wszystko z ciastem
tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, do blaszki przełożyć ciasto i piec w 200C około 40-45 minut, do suchego patyczka
dobrze wystudzone /zimne/ ciasto przekroić na połowę, skropić blat ciasta dobrze zieloną herbatą, drugi blat też skropić po nałożeniu go na krem
zimną śmietanę ubić, dodać serek homogenizowany bezsmakowy, wsypać galaretkę i wszystko ubić
połowę kremu nałożyć na ciasto, przykryć ciastem i resztę kremu posmarować na wierzchu, resztę konfitury dać na krem - ciasto jest pysznie borówkowe i wilgotne.............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz