Składniki:
jajka 3 sztuki,
olej rzepakowy 1/2 szklanki,
mleko 3,2% 1 szklanka,
cukier 1/2 szklanki,
marmolada 250 ml/słoik,
kakao 2 łyżki,
cynamon 1 łyżeczka,
mąka tortowa 2 szklanki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
marmolada 250 ml/słoik
użyłam swoje marmolady które są nie za gęste/lekko płynne - JAK UŻYJESZ GĘSTYCH TO ROZMIESZAJ JE Z CIUT PRZEGOTOWANĄ WODĄ
jajka, olej, cukier,, kakao, cynamon, marmolada gruszkowa, mleko mikserem wymieszać z 3 minuty na większych obrotach - trochę marmolady gruszkowej zostawić do posmarowania wierzchu ciasta
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać na dość gęste ciasto
tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką, przełożyć ciasto do blaszki i piec w 200C około 45 minut i dobrze je wystudzić
ciasto przekroić na połowę, można nasączyć np. herbatą lub wodą z sokiem i posmarować marmoladą śliwkową
wierzch ciasta posmarować marmoladą gruszkową - ciasto jest pyszne i szybko się zjada................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz