Składniki:
masło lub margaryna 1/2 kostki,
cukier 1 szklanka,
jajka 3 sztuki,
budyń czekoladowy 1 opakowanie,
marchew 1,5 szklanki,
mąka tortowa 1,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
jabłko winne 4 duże,
cynamon 1 łyżka,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
bita śmietana 330 ml,
cukier puder 1 łyżka,
wiórki kokosowe - ile potrzeba,
śmietan fix 1 opakowanie
jabłka obrać ze skórki, pokroić na kawałeczki, posypać cynamonem, mąką ziemniaczaną i wymieszać z jabłkami
miękka palma, cukier utrzeć mikserem, dodać jajka i utrzeć na puszysto
wsypać mąkę z proszkiem, sodą i zmiksować 1 minutę 0 dodać starta na drobnych oczkach marchewkę
wsypać budyń czekoladowy bez cukru i zmiksować chwilę
do ciasta dać połowę jabłek i łyżką wymieszać z ciastem
tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i dać ciasto z jabłkami, na wierzch dodać resztę jabłek - piec w 200C około 45 minut
zimną śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, śmietanfixem i posmarować wierzch ciasta, posypać wiórkami kokosowymi
ciasto jest rewelacyjnie smaczne, łatwe i warte upieczenia..............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz