mąka tortowa 35 dag,
jajka 3 sztuki,
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
olej rzepakowy 150 ml,
mleko 3,2% 200 ml,
wiórki kokosowe 1 szklanka,
cukier cytrynowy Royal Brand 3/4 szklanki,
wiśnie 50 dag,
cukier puder 3/4 szklanki,
śmietana 18 % - ile potrzeba,
wiórki kokosowe - ile potrzeba
Składniki temperatura pokojowa= jajka, olej, mleko, cukier cytrynowy Royal Brand utrzeć na kogel-mogel.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i mikserem wyrobić do połączenia się mąki z masą jajeczną - ciasto ma być dość gęste.
Forma silikonowa 24 cm - na dno wlać trochę ciasta i rozsypać wiśnie bez pestek (jeśli są mrożone, to odmrozić je na sitku) - ponownie rozsypać wiśnie i wlać część ciasta i rozsypać wiśnie.
Na koniec wlać resztę ciasta i na wierzch dać wiśnie - piec w 200 C około 50-55 minut, do suchego patyczka.
Upieczone ciasto wyjąć z formy dopiero jak wystygnie.
Cukier puder wymieszać ze śmietaną około 2 łyżeczki aby był gęsty, jak wolisz rzadszy to dać więcej śmietany.
Ciasto polukrować i posypać wiórkami kokosowymi - ciasto jest przepyszne i można je jeść i jeść..............SMACZNEGO!!!

2 komentarze:
Witam
A mleko? Jest w przepisie 200 ml, potem w wykonaniu nie widzę ,żeby dodać...
Upssss...już poprawiłam, dzięki za zwrócenie uwagi, pozdrawiam
Prześlij komentarz