Składniki:
ziemniaki młode 1 kg
jajka 2 sztuki
kucharek 1 łyżeczka
mąka pszenna 3/4 szklanki
bułka tarta 2 łyżki
papryczka chili - do smaku
olej do smażenia - ile potrzeba
sos - ile potrzeba w opisie
młode ziemniaki oskrobać i w rozdrabniaczu je zmiksować, odstawić na 15 minut i odlać nadmiar wody z ziemniaków
teraz wsypać mąkę, kucharka, tartą bułkę, jajka, posiekana papryczkę chilli i wszystko dobrze wymieszać
na gorącym mocno oleju smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy
SOS: 30 dag łopatki na oleju zrumienić z cebulą, dolać wody i dusić z 30 minut, dodać całą papryczkę chilli posiekaną, kucharka do smaku, śmietanę 2 łyżki wymieszać z mąką i drobiną wody - wlać do sosu i mieszając zagęścić, wsypać natkę pietruszki
placki podawać z sosem...........SMACZNEGO!!!.....danie jest ostre, można dać mniej papryczki chilli aby było łagodniejsze....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz