kurczak 1,5 kg, masło zimne 1/4 kostki, seler nać 5 gałązek, papryka ostra mielona 2 łyżeczki, pieprz ziołowy 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, cukinia 1 średnia, marchewka 1 pęczek, koncentrat pomidorowy Pudliszki 2 łyżeczki, przyprawa do zup - do smaku
DODATKI: ryż 1 woreczek Lubię, buraki czerwone 6 sztuk, posiekane listki tymianku 1/2 łyżeczki
kurczak dobrze opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
skórę ostrożnie poluzować i pod skórę powkładać zimne kawałki masła czosnkowego
do środka kurczaka włożyć młode gałązki naci selera i wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem
przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło aby nie popękała - schować do lodówki na całą noc
opłukaną cukinię pokroić na kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarki
kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukinią
nakryć folią i piec w 220C około 40 minut, folię zdjąć, kurczaka polać sosem i piec jeszcze bez folii z 30 minut, zostawić w piekarniku do przestygnięcia
kurczaka wyjąć na talerz i podzielić na połowę
do sosu włożyć 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki i zamieszać - nie trzeba zagotowywać sosu, taki jest dobry
do wkładu na parę włożyć młode obrane buraczki, fasolkę szparagową, na to położyć woreczek ryżu, przykryć pokrywką i gotować z 35 minut, ryż przełożyć do miseczki i wymieszać z posiekanym tymiankiem................SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz