Składniki:
NALEŚNIKI:
woda gazowana 2 szklanki,
mleko 3,2% 1,5 szklanki,
jajka 2 sztuki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
sól 1/2 łyżeczki,
cukier 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki
FARSZ:
kasza gryczana 1 woreczek,
pieczarki 30 dag,
cebula 1 sztuka,
olej rzepakowy 4 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka ,
kucharek 1 łyżeczka
całe jajka "L" ubić z cukrem z 3-5 minut
wsypać mąkę, cukier, sól, wlać olej, mleko, wodę i zmiksować z 3 minuty - odstawić ciasto na 30 minut
patelnię do naleśników 28 cm przetrzeć olejem i rozgrzać
smażyć cienkie, złociste naleśniki
kaszę gryczaną ugotować, pieczarki podsmażyć z cebulą na oleju i wsypać kaszę, do smaku dodać kucharka i pieprz
mieszając podsmażać do odparowania płynu
na naleśnik nałożyć porcję kaszy, podwinąć brzegi i zawijać ciasno roladki - naleśniki są syte i smaczne, podałam je z surówką z młodej kiszonej kapusty - przepis "TUTAJ"............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz