Składniki:
filet z dorsza 60 dag,
cebula 1 sztuka,
pieprz biały 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżeczka,
natka pietruszki 2 łyżki,
mąka pszenna 1 łyżka,
jajko 1 sztuka,
olej rzepakowy - ile potrzeba
kupiłam u rybaków kawałki świeżego dorsza, pasują dobrze do kotletów mielonych i cenowo jest taniej od filetów całych
jeśli w kawałkach dorsza są ości to usunąć i razem z cebulą dobrze zmiksować w pojemniku blendera
przełożyć rybę do miski i dodać cebulę pokrojoną drobno, posiekaną natkę pietruszki, kucharka, pieprz biały, jajko, tartą bułkę
dobrze wszystko wyrobić i odstawić na 30 minut, bułka tarta napęcznieje i masa będzie zwarta
formować dłonią posmarowaną olejem - nie klei się do rąk - kotlety mielone i obsypać je mąką
na bardzo gorącym oleju smażyć z obu stron rumiane kotlety
usmażone kotlety dać wszystkie na patelnię i pod przykryciem dusić z 5 minut - będą puszyste i delikatne
można podać na obiad z kapustą kiszoną z ziemniakami lub do pieczywa na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz