papryka żółta 2 kg
MARYNATA: woda 2 litry, cukier 1 szklanka, ocet 10 % 1,5 szklanki, liście laurowe Prymat 10 sztuk, ziele angielskie całe 1 opakowanie, olej rzepakowy 10 łyżek
jak lubisz bardziej octową marynatę to daj octu 2-2,5 szklanki
z papryki usunąć pestki, opłukać i pokroić na większe kawałki i poukładać paprykę ciasno w wyparzonych słoikach o pojemności 330-500ml
BEZ OLEJU = wszystkie składniki marynaty gotować z 5 minut
do każdego słoika dać po 2 liście laurowe i rozłożyć do słoików ziele angielskie
wlać gorącą marynatę i do każdego słoika dać po 2 łyżki oleju
zostawić słoiki otwarte na 30 minut, aby odpowietrzyły się bąbelki powietrza
następnie mocno słoiki zakręcić i ustawiać w garnku słoiki na zakrętkach
po zagotowaniu pasteryzować z 15 minut i zostawić do ostudzenia
przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu - papryka jest dobra do jedzenia po około 1-1,5 miesiąca............SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz