Składniki:
1 kg żołądki z indyka,
1 sztuka większa cebula,
1 sztuka mała papryczka chilli,
1 łyżka kucharek,
2 łyżki masło klarowane,
4 szklanki woda,
1 kubek śmietana słodka 18%,
2 łyżki mąka pszenna,
2 łyżki natka pietruszki,- do smaku maggi
z żołądków usunąć zanieczyszczenia i dobrze je opłukać
zagotować żołądki i wylać wodę - czynność powtórzyć 3x
wlać odpowiednią ilość wody i gotować na mniejszym ogniu do miękkości - około 45 minut, gdy są już dobre to wylać je na sito i ostudzone pokroić na mniejsze porcje
w rondlu na maśle klarowanym zeszklić cebulę, dodać pokrojone żołądki i papryczkę chilli, kucharka
podsmażyć mieszając z 5 minut - wlać wodę i zagotować
śmietanę wymieszać z mąką i zagęścić sos, wsypać natkę pietruszki i maggi do smaku
taki gulasz lubimy z ryżem lub ziemniakami lub bułką..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz