Składniki:
2 sztuki kotlet schabowy bez kości,
1 sztuka jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- ile potrzeba tarta bułka z mąką pszenną,
1/4 kostki smalec,
1 szklanka kasza gryczana,
25 dag pieczarki,1 łyżka oleju,
1 sztuka mała cebula,
- kucharek i pieprz do smaku,2 szklanki woda,
2 łyżki śmietana słodka 18% i 1 łyżka mąka pszenna,
- surówka jaką lubisz
schabowe umyć, osuszyć i w woreczku rozbić tłuczkiem
jajko roztrzepać z solą i pieprzem i włożyć schabowe rozbite na 10 minut
tartą bułkę wymieszać z mąką w proporcji 2:1, schabowe obtaczać w panierce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano schabowe
pieczarki obrane pokroić na pół talarki i na oleju je usmażyć dodając pokrojoną cebulę
pieczarki solimy na sam koniec smażenia, nie puszczą wody i są jędrniejsze
do smaku dodać pieprz, wlać wodę i zagotować, sos zagęścić śmietaną wymieszaną z mąką
kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie i wylać na sito
podać np. z surówką z pora z mojego przepisu "TUTAJ" lub z czym lubisz..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz