Składniki:
1 kg flaki wołowe krojone,
3 litry wywar drobiowo-wołowy,
- w opisie zasmażka,
1 łyżeczka kolendra mielona,
1 łyżeczka kurkuma mielona,
1 łyżeczka gorczyca mielona,
1 łyżeczka pieprz ziołowy,
1 łyżeczka chili suszona mielona,
2 łyżki majeranek,
- do smaku maggi
flaki wołowe zagotować w wodzie z 5 minut i wylać na sito, opłukać
do wywaru rosołowego z kurczaka i wołowiny włożyć opłukane flaki, pokrojona drobno marchewkę z rosołu i gotować z 40 minut na mniejszym ogniu
zamiast gotowej przyprawy do flaków zrobiłam swoje smaki:
kolendrę, gorczycę, kurkumę, pieprz ziołowy, chilli, majeranek wymieszać i wsypać pod koniec gotowania do flaków
zasmażka: 2 łyżki mąki chwilę prażyć na suchej patelni mieszając i dać 4 łyżki masła - mieszając zrobić zasmażkę na złocisto i dać do flaków mieszając - gotować z 5 minut, doprawić maggi do smaku
flaczki najlepiej smakują po kilku godzinach jak wszystkie smaki się przegryzą.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz