Składniki:
3/4 kg śliwki,
1 łyżka masło,
4 łyżki cukier,
1 szklanka płatki kukurydziane zmiksowane
CIASTO:
4 sztuki jajka,
1/2 kostki masło lub margaryna,
3/4 szklanki cukier,
2 szklanki mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia
śliwki bez pestek z łyżką masła, 4 łyżkami cukru mieszając w garnku zagotować wody nie dodawać bo śliwki puszczą swój sok
do garnka ze śliwkami wsypać zmiksowane w blenderze płatki kukurydziane i wymieszać - zostawić do ostygnięcia
jajka, miękkie masło, cukier i cukier waniliowy zmiksować na "kogel mogel"
wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem utrzeć ciasto z 3 minuty
tortownica 24cm - dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować tłuszczem
na dno dać połowę ciasta i je rozsmarować i ułożyć połowę śliwek z płatkami
na śliwkach rozsmarować resztę ciasta
teraz na wierzchu ułożyć resztę śliwek z płatkami i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka
wystudzone ciasto jest mocno śliwkowe z chrupiącą nutą........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz