1,5 kg papryka żółta,
1 łyżka sól
MARYNATA:
1 szklanka ocet 10 %,
8 szklanek woda,
1 łyżka cukier,
10 sztuk ziele angielskie,
5 sztuk liście laurowe,
2 łyżki pieprz czarny ziarna
z papryki usunąć ze środka miąższ i pestki, opłukać
pokroić na 4 części i w misce posypać solą, odstawić na całą noc
do wyparzonych słoików wkładać części papryki i do każdego słoika wlać po łyżeczce oleju rzepakowego
zagotować marynatę i gorącą wlać do słoików, podokładać także składniki z marynaty do słoików
po 30 minutach gdy się odpowietrzą bąbelki to zamknąć dobrze słoiki
pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut postawione na denkach w garnku
ostudzone słoiki schować w ciemne i chłodne miejsce........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz