1 kg papryczka jagodowa Iranian Cherry,
- 9 łyżek miód wielokwiatowy,
6 ząbków czosnku,
6 liści laurowych,
- po kilka ziaren pieprzu na słoik
ZALEWA: 2 czubate łyżki soli,5 łyżek cukru,5 szklanek wody, 1.5 szklanki ocet 10%
papryczki dobrze umyć razem z ogonkami i osuszyć ręcznikiem papierowym
każdą papryczkę ze 2x nakłuć wykałaczką
do wyparzonych słoików wkładać papryczki, po ząbku czosnku, liściu laurowym, ziarenka pieprzu
do mniejszych słoików dodać po łyżce miodu - do większych po 2 łyżki miodu (użyłam 3 słoiki o poj. 300 gram i 3 słoiki o poj. 500gram)
gorącą zalewę wlać do słoików - zakręcić dopiero po 30 minutach aż się pęcherzyki powietrza ulotnią z papryki
słoiki mocno zakręcić i pasteryzować w gotującej wodzie z 10 minut stawiając je w garnku na zakrętkach po pasteryzacji słoiki wyjąć z garnka i zostawić je do wystudzenia przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu - do jedzenia będą dobre po miesiącu papryczki są smacznym, ostrym dodatkiem do mięs na zimno, wędlin, jajek, twarogu, sałatek, surówek, sosu, zupy..........SMACZNEGO!!!
papryczka jagodowa odmiana Iranian Cherry to roślina obficie owocująca, daje owoce o przekroju 2-2,5 cm i bardzo ostrym smaku - dla mnie jest bardziej ostra od papryczki chilli....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz