Składniki:
1/2 kg wątróbka z drobiu,
2 łyżki masło do smażenia,
1 łyżeczka pieprz czarny grubo mielony,
10 sztuk czosnek ząbki,
2 łyżki mąka pszenna,
- do smaku sól,
1/2 kg ziemniaki gotowane w mundurkach,
- w opisie buraczki na zimno
wątróbkę z drobiu oczyścić z żyłek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym
na maśle klarowanym zrumienić obsypaną mąką wątróbkę
pod koniec smażenia posypać pieprzem i wsypać obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę
smażyć wszystko pod przykryciem z 5 minut na mniejszym ogniu
buraczki ugotowane zetrzeć na tarce na grubszych oczkach i wymieszać z małą pokrojoną cebulką, oliwą, pieprzem, octem winnym, cukrem i solą do smaku
ziemniaki w mundurkach obrać ze skórki i pokroić w talarki
wątróbkę czosnkową podać z ziemniakami i buraczkami....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz