Składniki:
1 rulon ciasto francuskie
krem karpatkowy: 1/2 litra mleko,
1/2 szklanki cukier,
2 łyżki mąka ziemniaczana,
2 łyżki mąka tortowa,
2 sztuki żółtka,
1 kostka masło lub margaryna,
1/4 łyżeczki aromat cytrynowy,
14 sztuk truskawki
z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki
z rulonu wyszło mi 14 babeczek
każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm
nie smarować foremek żadnym tłuszczem
piec około 25 minut w 200C i dobrze je po upieczeniu wystudzić
na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2%
pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić
dodać masło, żółtka i np. aromat cytrynowy lub inny i zmiksować na gęsty krem
na babeczki nakładać szprycką krem i na wierzchu układać truskawkę
pysznie pyszne francuskie babeczki z karpatkowym kremem.....SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz