Składniki:
1 szklanka woda,
1/2 kostki masło lub margaryna,
1 szklanka mąka tortowa,
1 łyżeczka proszek do pieczenia,
5 sztuk jajka
krem
1/2 litra mleko,
1/2 szklanki cukier,
2 łyżki mąka tortowa,
2 łyżki mąka ziemniaczana,
2 sztuki żółtka,
1 kostka masło lub margaryna,
- jaki lubisz aromat,
- ile potrzeba truskawki
upiekłam ciasto karpatkowe, ale wyszło mi jakieś małe, więc podzieliłam je na dwie połowy i zrobiłam "półkarpatkę"
wodę zagotować z tłuszczem i do wrzątku wsypać mąkę i mocno wymieszać, ciasto ostudzić
do wystudzonego ciasta dodawać jajka cały czas mieszając i wsypać proszek do pieczenia
ciasto wyłożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i piec 15-20 minut w 190 stopniach
na krem mąkę rozrobić z częścią mleka 3.2%
pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać do niego mąkę rozrobioną w mleku i ostudzić
dodać masło, żółtka i np. aromat waniliowy lub inny i zmiksować
wyłożyć krem i równo rozsmarować, przykryć drugim plackiem. Wstawić do lodówki
przed podaniem wierzch posypać cukrem pudrem..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz