Składniki:
1/2 kg mięso indyka gulaszowe,
6 łyżek olej rzepakowy,
4 łyżki mąka pszenna,
1 łyżka sól morska guerande Royal Brand,
2 sztuki ziele angielskie,
1 sztuka liść laurowy,
1 mała cukinia,
2 sztuki marchew,
2 sztuki kalarepka młoda,
2 sztuki papryka żółta,
1 mały por,
1 mały seler młody,
1 łyżka papryka słodka mielona,
1 łyżka zioła prowansalskie,
- do smaku maggi
kupuję na rynku mięso gulaszowe z indyka ok. 18 zł/kg
mięso opłukać i obsypać mąką dobrze
na gorącym oleju zrumienić kawałki mięska dodając sól guerande lub inną jaką masz, liść laurowy i ziele angielskie
do mięska włożyć pokrojoną w słupki marchewkę i zamieszać
następnie dodawać pokrojoną w słupki kalarepkę, seler i zamieszać
następnie dodać pokrojoną cukinię ze skórką, papryki i pokrojony por
wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut
nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik
na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi
najlepiej gulasz smakuje z ryżem........SMACZNEGO!!!
Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól z atlantyckiego wybrzeża Bretanii zielonoszare zabarwienie powodują naturalne minerały - zastosowanie: wzbogaca wszystkie dania, szczególnie owoce morza, steki i pozostała cała gama dań kuchni francuskiej - opakowanie: szklany praktyczny słoik z dużym otworem, co ułatwia nabieranie soli łyżeczką - pojemność: 200 gram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz