1/2 kg wątróbki z kurczaka, 2 łyżki mąka, 1/2 kostki masło do smażenia, 2 sztuki cebula, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1/4 łyżeczki cukier, 20 dag/opakowanie oliwki zielone bez pestek, - ile potrzeba bułka paryska
wątróbkę oczyścić z żyłek, błonek, opłukać i obsuszyć
na maśle klarowanym smażyć obsypaną mąką wątróbkę na rumiano
cebulę pokroić w talarki i posypać cukrem (jest lepsza w smaku), zostawić na 5 minut na talerzu
pod przykryciem dusić cebulę z wątróbką z 5 minut
na kromki bułki paryskiej ułożyć kawałki wątróbki z cebulą - przybrać oliwkami zielonymi pokrojonymi plasterki i całymi, krążkami cebuli
posypać pieprzem i solą........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz