Składniki:
50 dag ziemniaki,
50 dag wątroba wieprzowa,
4 łyżki mąka pszenna,
1/4 kostki smalec,
4 sztuki cebula,
1 łyżeczka majeranek,
1 łyżeczka pieprz mielony,
10 sztuk marchew,
2 sztuki jabłka,
1 łyżeczka cukier,
1 łyżeczka sok z cytryny,
1 kubek śmietana
ziemniaki ugotować w osolonej wodzie
z wątroby usunąć żyły i umyć - pokroić na mniejsze kawałki - obsypać mąką i smażyć na gorącym smalcu na rumiano - dodać cebulę pokrojoną, majeranek, pieprz mielony i dusić do miękkości z 20 minut pod przykryciem na małym ogniu
marchew i jabłka obrane utrzeć na tarce - do smaku dodać cukier, sok z cytryny i śmietanę 12%, dobrze wymieszać
wątrobę podać z cebulką i teraz posolić do smaku, ziemniakami i marchwią z jabłkiem....szybki obiad....
SMACZNEGO!!!!
1 komentarz:
Nie przepadam za wątróbką, ale wygląda super :)
Prześlij komentarz