Składniki:
2 szklanki mąka pszenna,
1 szt budyń waniliowy bez cukru,
1/2 szklanka cukier,
2 łyżeczki proszek do pieczenia,
1 szt jajko,
1/2 kostki tłuszczu zimnego,
50 dag śliwki,
350 ml mleka,
1 budyń czekoladowy,
2 łyżeczki cukier
kruszonka: budyń waniliowy, mąka pszenna, proszek do pieczenia, jajko, tłuszcz zimny, cukier = wszystko posiekać w misce nożem na kruszonkę
w 350 ml mleka z cukrem 2 łyżeczki - ugotować budyń czekoladowy i ostudzić
śliwki wypestkować = poza sezonem śliwkowym używam rozmrożone śliwki
tortownica 20cm z pergaminem = na dno wsypać większą połowę kruszonki i gęsto ułożyć śliwki
na wierzch wyłożyć budyń, na wierzch wsypać resztę kruszonki
piec w 180C ok 35-40 min i dobrze ostudzić
teraz można zajadać pyszności z kawką lub herbatką z cytrynką.......
SMACZNEGO!!!
2 komentarze:
Pyszne musiało być :)
takie pysznosci kojarza mi sie z moja babcia :)
Prześlij komentarz