Składniki:
2 kg śledzie świeże,
1 łyżka jarzynka,
1 łyżeczka chilli,
1 łyżka sok z cytryny,
- ile potrzeba mąka do obsypania,
- ile potrzeba olej do smażenia,
ZALEWA:
4 sztuki cebula,
2 sztuki ziele angielskie,
2 sztuki liść laurowy,
2 łyżki cukier,
2 sztuki goździki,
1 łyżka koper włoski Royal Brand,
1 łyżeczka gorczyca biała,
1,5 litra woda,
1/2 szklanki ocet 10 %
świeże śledzie oczyścić i dobrze wypłukać
w misie szklanej dobrze je wymieszać z jarzynką, chilli, sokiem z cytryny i do lodówki na 2-3 godziny
obsypać śledzie mąką i smażyć na gorącym oleju na rumiano
zagotować zalewę z podanych składników i koprem włoskim
usmażone śledzie układać w misce i zrobiłam też 1 słoik litrowy, może stać w lodówce zalany gorącą zalewą do miesiąca
śledzie w misce i słoiku zalać zawartością zalewy
ostudzone schować do lodówki, najlepsze są na drugi dzień jak przejdą przyprawami, zwłaszcza koprem włoskim.......SMACZNEGO!!!!
KOPER WŁOSKI Royal Brand produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, opakowanie 30
gram
smak: aromatyczny, podobny do anyżu, lekki posmak kamfory - zapach: aromatyczny, przypomina anyż - zastosowanie: tradycyjna przyprawa do ryb, śledzi, pikli, ogórków i kiszonej kapusty
2 komentarze:
Pyszne te śledziki z koprem włoskim jeszcze nie robiłam:)zapraszam do siebie na śledzie w zlewie octowo-pomidorowej.
Aż zgłodniałam :)
Prześlij komentarz