Składniki:
40 dag groch łuskany,
50 dag żeberka wędzone,
5 szt marchew,
1 szt seler,
1 szt pietruszka,
50 dag ziemniaki,
3 łyżki majeranek,
1 łyżeczka cypryjska sól morska w płatkach Royal Brand,
- szczypta pieprz cayenne,
2 łyżeczki czosnek granulowany,
4 szt chleb
sól cypryjską morską dodajemy do smaku już po zakończeniu gotowania i zmiksowaniu grochówki do smaku
ugotować do miękkości żeberka i wyjąć na talerz i obrać z kości
wsypać groch łuskany i zagotować, dodać włoszczyznę w kostkę i ziemniaki
gdy są miękkie, dodać pozostałe przyprawy, obrane mięso żeberek i blenderem zmiksować grochówkę
kromki pieczywa jakie lubisz pokroić na kostki - patelnię teflonową posmarować olejem i zrumienić grzanki
podać krem grochowy z grzankami.......
SMACZNEGO!!!!
3 komentarze:
Uwielbiam grochówkę, ale w tej wersji jeszcze nie jadłam Na pewno jest pyszna ;)
Świetna propozycja. Nigdy nie jadłam grochówki w formie kremu. Muszę zrobić :)
raz na jakiś czas smakuje bardzo, zwłaszcza w chłodne dni...
Prześlij komentarz