Składniki:
1 nieduża szyja indycza,
4 sztuki skrzydełka kurczaka,
2 sztuki udka kurczaka,
30 dag szponder nie tłusty,
6 litrów woda,
6 sztuk ziele angielskie,
4 sztuki liście laurowe,
3 łyżki vegeta czerwona,
1 pęczek włoszczyzna młoda,
- do smaku pieprz mielony świeżo
szponder nie tłusty z małą kością a więcej mięska - szyja indycza nieduża - skrzydełka i udka kurczaka - wszystko dobrze umyć i zalać w garnku zimną wodą i zagotować - zmniejszyć ogień i cedzakiem zebrać "szumowiny" - potem wsypać ziele i liście i gotować na małym ogniu
gdy szponder zaczyna mięknąć wsypać vegetę czerwoną - umytą dobrze włoszczyznę razem z nacią selera i pietruszki
gotować jeszcze z 30 minut - na koniec dać pieprzu do smaku i jak kto lubi maggi
smaczny i esencjonalny rosołek - podać sam do picia z marchewką i skrzydełkiem albo z makaronem, kluskami lanymi
można też zamrozić porcje rosołu zamiast kostek bulionowych - mięso wykorzystam do sosu koperkowego, można też zrobić galaretkę lub farsz do krokietów, pierogów...
SMACZNEGO!!!!!
1 komentarz:
oj lubie taki rosolek .. twoj ma kolor jak lubie - wysmienity .. a nie ta cala reszta blogowych rosolow wygladajacych jak makaron z woda :)
pozdrawiam
Prześlij komentarz