Składniki:
1/2 kostki drożdże świeże,
3 sztuki jajka,
3/4 szklanki cukier,
1/2 kostki masło stopione,
1 szklanka mleko letnie,
55 dag mąka pszenna,
1 mała torebka cukier waniliowy,
1 porcja-flakonik aromat pomarańczowy,
- ile potrzeba cukier puder
kaszëbsczi dobri "apfelzynowi kuch" - dobre kaszubskie drożdżowe ciasto o pomarańczowym smaku
do miski wkruszyć drożdże - mleko podgrzać i masło stopić - ostudzić na letnie - do mleka i masła dać jajka, cukier i dobrze roztrzepać rózgą - wlać do drożdży i przykryć talerzem i w ciepłym miejscu na 1 godzinę
do zaczynu wsypać przesianą mąkę, cukier waniliowy i wlać cały aromat pomarańczowy - mikserem spiralami wyrabiać z 5 minut
pod koniec wyrastania (z 10 minut do końca) włączyłam prodiż grzałka góra-dół
ciasto przykryć talerzem i w cieple do podwojenia ciasta na ok 30-40 minut
keksówki 20x10 cm posmarować masłem i obsypać mąką - przełożyć wyrośnięte ciasto do foremek - każdą foremkę piekłam ok 20 minut w prodiżu - wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem
wyjątkowo puszyste i aromatyczne pomarańczą kaszubskie ciasto drożdżowe - aromaty można dodawać jakie się lubi.... można posmarować masełkiem, konfiturą, ja lubię z kolei samo ciasto maczać w kawie..
pamiętam jak babcia tego kucha piekła w piecu węglowym, potem mama w gazowym a ja w prodiżu kucha piekę......SMACZNEGO!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz