Składniki:
jajka 5 sztuk "M",
palma stopiona letnia 125 gram,
cukier 3/4 szklanki,
cukier wanilinowy 1/2 opakowania,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mąka tortowa 3 szklanki
jabłka 1 kg,
cynamon 1 łyżeczka,
cukier 2 łyżki,
mąka ziemniaczana 1 łyżka,
cukier puder do posypania ciasta - ile potrzeba
Do pojemnika dodać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, jajka, wlać stopioną letnią palmę i mikserem utrzeć na nie za gęste ciasto z 2 minuty na najwyższych obrotach.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce szatkownicy (tarka szatkownica do ogórków, kapusty również do jabłek, gruszek się sprawdzi na cienkie plasterki), wymieszać z cukrem, cynamonem, mąką ziemniaczaną.
Jabłka wyłożyć na wierzch ciasta, wygładzić wierzch, posypać kawałeczkami obranego rabarbaru.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto wystudzić w formie, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo łatwe, szybkie, nie drogie ciasto ucierane, jako baza jest doskonałe do wielu owoców, tutaj jabłka starte na cieniutkie plasterki z dodatkiem rabarbaru to smakowite połączenie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz