Składniki:
jabłka 3 sztuki,
cebula 3 sztuki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
sól 1 łyżeczka,
papryka ostra, 1/2 łyżeczki,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka
wątróbka kurczaka 1 kg,
mleko 1/2 litra + przyprawa w płynie 1 łyżka,
mąka pszenna do obsypania - ile potrzeba,
olej rzepakowy 10 łyżek
marchew 4 sztuki,
seler 1 średni,
jabłka 2 sztuki,
cebula 1 mniejsza,
cukier 2 łyżki,
sól 1.5 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
olej rzepakowy 3 łyżki,
ocet jabłkowy 1-2 łyżki
Świeżą wątróbkę kurczaka oczyścić z błonek, tłuszczyków, opłukać pod zimną wodą na durszlaku, wsypać do miski i zalać mlekiem z przyprawą w płynie, schować do lodówki na kilka godzin.
Na oleju podsmażyć na złocisto pokrojoną w kostkę cebulę, jabłka, do smaku dodać sól, pieprz ziołowy, paprykę ostrą.
Wątróbkę wylać z mlekiem na durszlak, odsączyć dobrze, wsypać do woreczka z mąką pszenną i dobrze obsypać, na oleju gorącym usmażyć na rumiano z każdej strony wątróbkę, pod koniec nakryć pokrywką i dusić na mniejszym ogniu z 5 minut, raz w tym czasie przemieszać, wątróbkę na talerzu posolić i posypać mielonym pieprzem.
Na surówkę zetrzeć na tarce grubsze oczka marchew, seler, jabłko, cebulę, dodać cukier, sól, pieprz mielony, wymieszać, dodać ocet jabłkowy - bardzo smaczna wątróbka z kurczaka ze smażonymi jabłkami, cebulą jest jednym z naszych chętnie jedzonych posiłków na obiad lub na kolację..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz