Składniki:
mielona łopatka 40 dag,
mielona szynka 40 dag,
włoszczyzna starta 1 szklanka,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
kasza manna 4 łyżki,
bułka pszenna 1 sztuka,
cebula 1 sztuka,
jajka 1 sztuka "L",
mąka do obtaczania - ile potrzeba,
woda 2 litry + kostka rosołowa,
sok pomidorowy 1/2 litra,
sól 2 łyżeczki,
papryka ostra 1/2 łyżeczki,
śmietana 12% 200 gram,
woda 1 szklanka
Zmieloną łopatkę i szynkę dać do miski, dodać moczoną w wodzie bułkę i z wody odciśniętą, posiekaną cebulę, kucharka, pieprz mielony, kaszę manną, włoszczyznę startą na tarce grubsze oczka, jajka i wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę.
Do garnka wlać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, zagotować, zwilżonymi w wodzie rękoma formować okrągłe pulpety nie za duże, obtaczać w mące pszennej.
Pulpety wkładać do gotującej się wody, po wypłynięciu gotować na średnim ogniu z 20 minut, po tym czasie wyjąć pulpety na talerz.
Do wywaru wlać sok pomidorowy, dodać sól, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty.
Śmietanę, wodę, mąkę pszenną wymieszać aby nie było grudek, wlać do gotującego wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu.
Do sosu włożyć pulpety i gotować z 2 minuty - doskonałe pulpety gotowane z dodatkiem warzyw w sosie pomidorowym są idealne do ziemniaków, makaronu, kaszy, ryżu czy klusek innych, zawsze robię więcej sosu bo lubimy zjeść i bez pulpetów np. z makaronem posypanym serem startym.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz