Składniki:
jajka 4 sztuki "M",
cukier 3/4 szklanki,
palma 250 gram,
mąka tortowa 3-4 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka szara reneta 2 kg,
cukier 1 szklanka,
cynamon 2 łyżeczki,
woda 1/2 szklanki,
kasza manna 4 łyżki,
cukier puder do posypania - ile potrzeba
Jabłka kwaskowate obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w cienkie kawałeczki do garnka, wlać 1/2 szklanki wody, dodać cukier, cynamon i gotować na średnim ogniu do miękkości jabłek co jakiś czas mieszając, zdjąć z ognia i zostawić do wystygnięcia.
Do misy robota wsypać cukier, mąkę, proszek do pieczenia, wbić jajka, dać zimną palmę i wyrabiać ciasto.
Ciasto ucierać najpierw do drobnej kruszonki i dalej do jednolitej konsystencji, ciasto wyjąć z misy na talerz i podzielić na połowę.
Forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, z jednej połowy ciasta odrywać kawałki i wylepić dno formy.
Wystudzone jabłka wymieszać dokładnie z kaszą manną.
Z reszty ciasta palcami rozpłaszczać na placki kawałki ciasta i układać na jabłkach.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 60 minut, ciasto w formie dobrze wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto krucho-ucierane jest doskonałą baza do wielu owoców, tutaj z prażonymi jabłkami smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz