Składniki:
ziemniaki ugotowane 60 dag,
twaróg półtłusty 250 gram,
cebula 1 sztuka duża,
cukier 1 łyżeczka,
kucharek 1 łyżka,
olej rzepakowy 8 łyżek,
mąka tortowa 7-8 łyżek,
mąka ziemniaczana 3 łyżki
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Ziemniaki z dnia poprzedniego przetrzeć przez praskę do ziemniaków, również twaróg przetrzeć po ziemniakach do miski.
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę posypaną cukrem i kucharkiem, wystudzić i dodać do ziemniaków z twarogiem.
Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, pieprz mielony i wyrobić szybko ciasto.
łyżką maczaną w wodzie brać porcje ciasta i formować kotlety, nie za grube, lekko je spłaszczyć.
Olej rozgrzać na patelni i kłaść kotlety.
Smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na talerz usmażone i smażyć następne porcje - takie kotlety w stylu ruskich to doskonały sposób na wykorzystanie ziemniaków z dnia poprzedniego, smakują na ciepło ale my wolimy je na zimno, można podać sos jaki się lubi.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz