Składniki:
jajka 6 sztuk "L",
palma 200 150 gram miękka,
cukier 1/2 szklanki,
mąka tortowa 2,5 szklanki,
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
kakao 4 łyżki,
dżem z leśnej borówki 1 słoik,
gruszki 6 sztuk nie duże,
cynamon + cukier do posypania gruszek - ile potrzeba,
puder cukier do posypania ciasta - ile potrzeba
Składniki o temperaturze pokojowej= do pojemnika dać jajka, cukier, miękką palmę i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty, masa ma być grudkowata.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, ze słoika dżem borówka leśna i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto.
Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch.
Umyte nie dużej wielkości gruszki przeciąć wzdłuż na połowę, usunąć gniazdka nasienne i układać na cieście.
Gruszki posypać cynamonem i cukrem.
Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie dobrze wystudzić.
Przed podaniem posypać ciasto pudrem cukrem - bardzo smaczne, wyjątkowe ciasto kakaowe z borówką leśną i gruszkami, ciasto smakuje wybornie i szybko znika z talerza.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz