Składniki:
mielona łopatka 70 dag,
jajka 1 sztuka "L",
tarta bułka 1 szklanka,
woda 1 szklanka,
cebula 1 sztuka większa,
papryka 1 sztuka duża,
olej rzepakowy 6 łyżek,
kucharek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
mąka pszenna - do obtaczania,
olej rzepakowy - do smażenia
Cebulę i paprykę bez gniazdka nasiennego pokroić w małą kosteczkę i na oleju podsmażyć na złocisty kolor cebuli, wystudzić.
Do miski dać mieloną łopatkę, kucharek, pieprz mielony, jajka, cebulę z papryką, tartą bułkę, wlać wodę i wszystko ręką dokładnie wyrobić.
Formować zwilżonymi w wodzie zimnej rękoma okrągłe i nie duże kulki, obtaczać w mące i kłaść na gorący olej, trochę je spłaszczyć widelcem.
Smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu (duży ogień wierzch mocno usmaży a środek surowy), z dwa razy obracać na każdą stronę, smakują i na ciepło i na zimno - doskonałe w smaku kotlety mielone, są soczyste, z wierzchu chrupiące a w środku delikatne i mocno paprykowe........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz