Składniki:
bułki czerstwe 2 sztuki małe,
mielona łopatka 70 dag,
jajka 2 sztuki "M",
cebula 1 sztuka większa,
papryka czerwona 1 sztuka większa,
ząbki czosnku 3 sztuki,
natka pietruszki posiekana 1 łyżka,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
kucharek 2 łyżki,
bułka tarta 3/4 szklanki,
olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba
Bułki moczyć w wodzie, gdy zmiękną odcisnąć z wody i do miski włożyć, dodać mieloną łopatkę, pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, jajka, tartą bułkę, kucharka, pieprz mielony, czosnek z praski wyciśnięty, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę.
Formować kotlety z 2 cm grubości, kłaść na gorący olej i delikatnie spłaszczyć, smażyć na rumiano z każdej strony, usmażone odłożyć na talerz i smażyć nową porcję.
Do usmażonych dodać pozostałe mielone kotlety i pod przykryciem na mniejszym ogniu z 10 minut, kotlety są gotowe, podać na ciepło na obiad lub na zimno do pieczywa na kolację - kotlety są bardzo soczyste, pulchne, papryka nadaje im chrupkości, idealne na ciepło i na zimno do pieczywa...........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz