Składniki:
cukier 3/4 szklanki,
palma 15 dag miękka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
jajka 4 sztuki "L",
proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
mąka tortowa 1 i 3/4 szklanki,
nektarynki 12 sztuk dojrzałe, miękkie
cukier puder 1 szklanka,
sok z cytryny 1 łyżeczka,
woda gorąca 2-3 łyżki
Składniki temperatura pokojowa= do pojemnika dodać cukier, cukier wanilinowy, miękki tłuszcz, jajka i mikserem utrzeć do spienienia z 3 minuty na najwyższych obrotach, wsypać mąkę tortową z proszkiem do pieczenia i utrzeć mikserem nie za długo na dość gęste ciasto.
Ciasto przełożyć do dwóch silikonowych keksówek 20 cm lub jedna duża forma 30x25 cm, wierzch ciasta łyżką wygładzić.
Nektarynki dojrzałe i miękkie obrać ze skórki, usunąć pestki i przekroić na ćwiartki, poukładać na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, do suchego patyczka, w foremkach ciasto wystudzić.
Cukier puder, sok z cytryny i gorącą wodę utrzeć łyżeczką do białości na dość gęsty lukier, polać lukrem ciasto - bardzo wyjątkowe w smaku ciasto ucierane z nektarynkami, jest wilgotne, puszyste, smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz