Składniki:
włoszczyzna 1 pęczek,
pory 4 sztuki średnie,
ziemniaki 6 sztuk średnie,
masło 2 łyżki,
woda 2 litry,
pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
papryka ostra 1 łyżeczka,
kucharek 2 łyżki,
bułka paryska 1 sztuka,
olej rzepakowy 3/4 szklanki,
tymianek 2 łyżki,
pieprz mielony 1 łyżeczka
Włoszczyznę, dodatkowe pory obrać i dobrze wypłukać, ziemniaki, jarzyny pokroić w drobną kostkę.
Dodać do garnka, włożyć 2 łyżki masła i dusić jarzyny z 10 minut, co jakiś czas zamieszać.
Następnie dodać pieprz ziołowy, kucharka, pieprz mielony, wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 15 minut.
Garnek zdjąć z ognia i wystudzić, pałką blendera zmiksować zupę na krem.
Do miski wlać olej rzepakowy, wsypać tymianek, paprykę ostrą, wymieszać, dodać kromki bułki paryskiej pokrojone w kotkę i wymieszać, wsypać do gorącego garnka, mieszać do zrumienienia grzanek, wysypać do miski i podawać z kremem jarzynowym - doskonała zupa jarzynowa z dużą ilością pora, podane z grzankami tymiankowymi, idealna zupa na letnie dni........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz