Składniki:
mąka krupczatka 6 łyżek,
tarta bułka 3/4 szklanki,
mąka pszenna 1/2 szklanki
jajka 3 sztuki "L",
pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
olej rzepakowy 2 łyżki,
sól czosnkowa 1 łyżeczka
kotlety schabowe bez kości 4 sztuki,
smalec 3/4 kostki,
ziemniaki ugotowane 1 kg,
fasolka szparagowa 1/2 kg,
koperek 1 pęczek
Kotlet schabowy bez kości grubości z 3 cm włożyć do woreczka i na desce dobrze rozbić tłuczkiem na kotlet z 1 cm grubości.
Mąkę pszenną, krupczatkę, tartą bułkę wymieszać w misce, jajka, sól czosnkową, pieprz mielony czarny, olej rzepakowy w misce dokładnie roztrzepać widelcem.
Kotlety włożyć do jajek, dobrze wymieszać w jajku i zostawić na 1 godzinę w lodówce.
Smalec dobrze rozgrzać na patelni, kotlet wyjąć z masy jajecznej i z każdej strony obtoczyć w panierce, kłaść na gorący smalec i smażyć na średnim ogniu na rumiane kotlety z każdej strony.
Fasolkę szparagową świeżą lub mrożoną ugotować w osolonej wodzie, ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, posypać posiekanym koperkiem na talerzu - bardzo smaczny i chrupiący kotlet schabowy na obiad podany z ziemniakami i fasolką szparagową, kotlet smakuje też na zimno do pieczywa........SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz