Składniki:
podgardle świeże 50 dag,
mintaj mrożony kostki 1 kg,
jajka 1 sztuka "L",
cebula 1 sztuka,
bułka pszenna 1 sztuka,
pieprz mielony 2 łyżeczki,
kucharek 1 łyżka,
bułka tarta 1 szklanka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
mąka pszenna 1 szklanka
sos pomidorowo-warzywny: włoszczyzna 1 pęczek,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 6 łyżek,
cukier 3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1 łyżeczka,
ocet 1 łyżeczka,
sok pomidorowy 1 litr,
natka pietruszki 1 pęczek
Odmrożone kostki mintaja i podgardle świeże zmielić na dużych oczkach sitka w maszynce do mięsa, na koniec zmielić 1 cebulę i 1 bułkę pszenną.
Do masy rybnej wbić jajko, dodać bułkę tartą, pieprz mielony, kucharka i dokładnie wyrobić na kleistą masę.
Formować z 2 cm grubości kotlety, obtaczać w mące pszennej i kłaść na gorący olej rzepakowy, smażyć na rumiano na średnim ogniu.
Włoszczyznę i cebulę pokrojoną usmażyć na oleju, dodać soli, pieprzu, cukru, ocet i wlać sok pomidorowy, zagotować, zmiksować pałką blendera, dodać posiekaną drobno (lub w rozdrabniaczu) natkę pietruszki, podawać kotlety z sosem - doskonały sposób na wykorzystanie mrożonych kostek mintaja, po rozmrożeniu i zmielone są pyszne kotlety rybne.......SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz